Cibes Otu ülkemizde Ege bölgesinde yetişir. Aslında lahananın ve karnabaharın kesilip toplanmasından sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir bitkidir. Dış görünüşü ile marulu andırır. Cibes Otu ülkemizde sofralardan eksik olmaz. Salatası ve zeytinyağlı yemeği yapılır. Tadı tatlımsı, hafiften baharatlı ve çok iştah açıcıdır.
Şevketi Bostan
Şevketi Bostan Ege ve Akdeniz çevresinde yetişen çok yıllık dikenli bir bitkidir. Şevketi Bostan nemli alanlar ,yol kenarları ve nadas alanlarında bulunur. Sarı renkli çiçek açar. Aralık ayından itibaren özellikle, ilkbahar aylarından nisan ve mayıs sonlarına kadar yetişir. Son yıllarda daha çok tanınıp tüketilmeye başlanmasıyla doğal ortamda nerede ise yok olma tehlikesi nedeniyle, kültür ortamında yetiştirilmeye başlanmıştır.
Şevketi Bostanun Kökleri ve köke yakın taze yaprakları dikenlerinden sıyrılarak kullanılır. Yapraklarından haşlanarak zeytinyağlı salatası yapılır. Köklerinden kuzu etli,oğlak etli veya zeytinyağlı yemeği yapılır.
akkız(şevketi bostan)
Akkız otunu yıkayıp, kaynar suyun içinde öldürmeden haşlayın. Ardından süzüp, soğutun. Bir tavada zeytinyağı ve soğanı kavurun. Akkız otunu doğrayıp içine atın.
Isırgan otunu su dolu bir kaba koyarak yıkayın. Yıkanmış ota biraz tuz atın ve elinize mutfak eldiveni giyerek ovalayın. Bu şekilde ısırmasından kurtulacaksınız. Daha sonra zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve arzunuza göre biraz tuz ilavesiyle salata sosunuzu hazırlayın. Bir servis tabağına aldığınız ısırgan otunun üzerine dökün. Lor peynirini elinizle ufalayarak salataya katın ve en son nar taneleriyle süsleyin.
labada Ekşi olmayan türlerin yaprakları Anadolu'da yaygın biçimde sarma yapılarak tüketilir ve efelik, evelik vb. adlarla anılırken ekşi yapraklı türleri kuzukulağı adıyla anılır.
Hardal Otu Filizlerin taze kısımları toplanır. Haşlanarak zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır. Yine aynı filizlerle isteğe bağlı olarak yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılır.
Ebegümeci yıkanır, kaynar suya atılır, yumuşayana kadar bekletilir. Sonra fazla ufak olamyacak şekilde doğranır. Üzerine önce zeytinyağı, tuz, karabiber konur. Sonra sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
Turpotlarını saplarından ayırın, 1-2 su yıkayın. Körpe yaprakları ayıkladıktan sonra kalan sapları 3-4 santim boyunda doğrayın.
Geniş bir tencerede haşlama suyunu kaynatın. Önce yaprakları suya atıp 1-2 dakika renkleri canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın. Haşlanan yaprakları hemen buzlu suya atın.
Yapraklar soğur soğumaz süzülmesi için süzgeçe alın.
Aynı işlemi yapraklara da yaparken, 1-2 dakika daha fazla haşlayın. Süzülen otları servis tabağına alın. Zeytinyağını, ezdiğiniz sarımsakları, limon suyunu, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice karıştırın.
1 saat kadar buzdolabında dinlendirerek servis yapın.
Pancar yapraklarımızı bol suyla yıkıyoruz. Öncelikle saplarını küçük küçük doğrayıp ayrı bir kaba alıyoruz ve yapraklarını da büyük büyük doğruyoruz. Tenceremize yağımızı alıp küp küp doğradığımız soğanları bir iki dk çeviriyoruz. Daha sonra ayırdığımız pancar saplarını ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra salçayı da ekleyip kavuruyoruz. En son yeşil yaprakları da ekleyip sönene kadar tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Pancar iyice sönünce tuzu ve baharatları ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz. Daha sonra yarım çay bardağı suyu ekleyip biraz daha pişiriyoruz ve ocaktan alıp servis tabağına koyuyoruz