KAYAKORUĞU :Ege Bölgesinde" Deniz Kerevizi" Latince: crithmum maritimum; Fransızca: La criste- marine, le perce-pierre ya da le fenouil marin; İngilizce: rock samphire veya sea samphire olarak adlandırılan kayakoruğu deniz kıyısında, rüzgara ve dalga serpintilerine açık kaya yarıkları ile taşlı kumluk arazilerde kendiliğinden yetişen, 25- 50 cm. boyunda, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yeşil yaprakları kalın, etli ve uzundur. Temmuz ayından itibaren ekim sonuna kadar şemsiye şeklinde sarı çiçek açar. C vitamini, iyot ve brom bakımından oldukça zengin, hücre yenileyici, sakinleştirici, diş eti rahatsızlıklarına iyi gelen, idrar söktürücü ve kurt döktürücü özelliklere sahip olan kayakoruğu guatrda da faydalıdır. Yeşil kısımları zeytinyağı ile karıştırılarak bir merhem yapılır ve cilt iltihaplarında, egzamada, nasır tedavisinde kullanılır. Kaya koruğu ülkemizde ise en çok bilinen tüketim şekli turşusudur. İştah açıcı ve meze olarak kullanılır. Ayrıca yeşil yaprağı yağda kavrulur ve üzerine sarımsaklı yoğurt
KAYALARDAN GELEN LEZZET Kayakoruğunu bir tencerede 10 dakika haşlayıp kevgirle bir tabağa alın. Otun çok haşlanmayıp biraz diri kalması gerekli. Haşladığınız kayakoruğu üzerine pulbiber, sarımsak, zeytinyağı ve limonla yaptığınız sosu dökün. dökülerek de tüketilebilir. Değişik hoş bir kokusu vardır. Salataların üzerine serpiştirildiği gibi diğer turşulara hoş bir koku vermesi için de kullanılır. Kayakoruğu ayıklanıp yıkandıktan sonra, bir kavanoza konur, birkaç diş soyulmuş sarımsak, biraz da tuz ilave edilir. İki ya da üç adet limon tuzundan sonra örtülünceye kadar sirke dökülür. Bir hafta sonra sararan kaya koruğu yenecek hale gelmiştir. Servis yapılacağı zaman, sirkeden çıkartılır ve bir tabağa alınır; üzerine zeytinyağı dökülür ve limon sıkılır.
Maydanozgiller (Apiaceae) familyasındandır. Ege ve Akdeniz’deki deniz kenarlarındaki kayalıklarda bulunur. Nisan-temmuz ayları arasında toplanır. Körpesi çiğden salatalara eklendiği gibi turşusu da kurulur. Tohum keseleri soslara aramo verir. Türkçe: Denizmarulu (Bodrum), denizotu (Fethiye. Muğla); İngilizce: Rock samphire; Almanca: Meerfenchel, Seefenchel; Fransızca: Fenouile marine
Vücudun iyot ihtiyacı “iyotlu sofra tuzları” yerine kaya koruğu yenilerek karşılanabilir. Kaya koruğu otunun faydları çok besleyici ve toksin atıcı olmasıdır. Kilo vermeye yardımcı olur.
Sarımsı yeşilimsi çiçekleri vardır. Nemli deniz kenarlarında, Avrupa’da özellikle Atlantik kıyılarında yetişen kayakoruğu, Türkiye’de Ege ve Akdeniz’de, yine Avrupa’da olduğu gibi, deniz kenarlarındaki kayalıklarda bulunur. 60 santimetreye kadar yükselebilir. Kaya koruğunu Nisan-Temmuz ayları arasında toplayabilirsiniz. Temmuz’dan sonra da bulabilirsiniz, ancak deniz börülcesi gibi o da kartlaşacak ve mevsimi geçmiş olacaktır. Zaten bu dönemde artık çiçekleri de çıkmış olacağı için zamanının geçtiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Kaya koruğu turşusu ve salatası ege mutfağının vazgeçimezidir.
Dam koruğugiller familyasından gelen kaya koruğu otu; etli yapraklara ve salkım şeklinde sarı çiçeklere sahip bir bitki türüdür. Sert otsu gövdesi ile deniz kenarlarında, kumluk arazilerde, kaya çıkıntılarında ve taşlık arazilerde yetişir.
Farklı yörelerde kulak otu, saksıgüzeli, naserotu gibi isimler ile anılan bitkinin yetiştiği bölgeye göre gövdesi, çiçekleri ve yaprakları gri, yeşil ve mavi gibi renkler alır. Yıldız şeklindeki küçük çiçeklere ve 10 cm’ye kadar büyüyebilen yapraklara sahip olan kaya koruğunun tamamı kullanılır. Fakat vitamin açısından en tesirli kısmı yapraklarıdır.